Test: Outdoorchef Easy Charcoal 570

buffet

Terug naar Index

Outdoorchef is een Zwitsers merk dat ketelBBQ's maakt die er eigenlijk allemaal hetzelfde uitzien, gas en houtskool, op poten en in tafels. Dat is natuurlijk heel slim , want dan hoef je maar 1 type ketel te produceren en zijn alle onderdelen na te leveren en onderling uitwisselbaar.
De ketel is wat dieper dan andere vergelijkbare merken, er is dus wat meer afstand tussen kolen en grill-rooster.

Ik was al van plan om er twee te kopen voor cateringactiviteiten als ondersteuning voor m'n Big Green Egg.

In samenspraak met het restaurant aan Zee waar ik deze zomer werk gebruik ik ze voor een vijf gangen BBQ-menu. Een zwaardere test bestaat er niet, je moet een hele avond grillen op verschillende temperaturen, indirect garen en warmhouden (vandaar ook 2 bbq's).

Ze zijn geleverd door Barbecueshop.nl, de TNT-bezorger heeft ze over de duinen, de trap af, naar het strand getorst. Hulde..

funnelWaarom de Outdoorchef?

Waarom dit model?

Uitpakken en in elkaar zetten 

Vissie

Ik neem minimaal een uur voor een nieuwe barbecue, eerst ga je kijken wat je hebt, voorzichtig uitpakken en uitstallen.
Ik weet uit ervaring dat een flinke kruiskopschroevedraaier, een waterpomptang en een bahco genoeg gereedschap is.

Het eerste wat me opvalt is dat de bouten en moeren in eigen vakjes zitten op een kaartje, netjes...
Geen boterhamzakje waar je zelf maar alle moeren en boutjes moet uitzoeken.

De schroeven en bouten zijn niet van RVS, dat zou ik ook een echte vooruitgang vinden, want mijn bbq's staan 's winters buiten onder een afdak, al dan niet met een hoes.
Ook de kolen en asroosters zijn niet van RVS, waarschijnlijk omdat dat de kosten een tientje of meer zou verhogen (ik heb het er voor over).
Ik ken overigens geen merk dat dit doet. Barbecook misschien?

De ketel zelf is zwart geëmailleerd, het rooster ook en ik weet uit ervaring dat dat fijn werkt.
Bij stalen roosters bakt hij toch de eerste paar keer aan, emaille werkt goed vanaf dag 1.

outdoor speen

Het hout in de handgrepen is van duurzame FSC, goed. Hout geeft een warmere uitstraling dan het plastic bij de concurrenten.

Vier dingen die veranderd zijn ten opzichte van eerdere modellen: De bevestiging van de thermometer, een dekselhouder, de luchttoevoer en de aslade (kom).

Drie uur lang barbecuen

Het menu was vrij uitgebreid.
spiesVerder hebben we nog wat aardappels gepoft als garnituur. We hebben natuurlijk een paar smakelijke salades gemaakt, maar dat heeft weinig met de test te maken.

Culinair met een Q dus en veel verschillende bereidingen.
De gasten kwamen ook op verschillende tijden binnen om het nog wat moeilijker te maken.

Ik stook op dit soort avonden met de olijvenbriketten van O'life, die branden lang en gelijkmatig, niet te heet.

Één BBQ is geen BBQ in zo'n geval, dus we hebben beide 570's ingeschakeld.

Ze stonden stevig op hun eigen poten, mijn collega werkt liever iets lager. Ik had ze net zo lief op een tafel geplaatst, maar ze voldoen prima in beide gevallen.

's Middags werd de speenvarkenfilet gerookt op eikenhout-snippers. Dit ging uitstekend op de barbecue met het stookkamertje.
De temperatuur was in alle rust goed te regelen.
De ervaring leert dat je aan een stuk of 10 olijvenbriketten genoeg hebt om het een paar uur op dezelfde temperatuur te houden.


De barbecue werd later gebruikt als oven/ indirecte BBQ om warm te houden en door te garen. In de loop van de avond hebben we er een keer of 4 kolen bij moeten vullen, maar dit was met de scharnier in het rooster geen probleem.


De andere BBQ was alleen als grill bedoeld, dus de binnenkap en lekbak hebben we verwijderd.

Als grill ging het de outdoorchef iets minder goed af, maar uiteindelijk waren alle gasten meer dan tevreden over het eten.

De ring om de deksel weg te hangen schoot door het vele gebruik wel eens los.pof

Positief was het rooster, dat plakt niet aan, dat viel vooral bij de dorade op.
Het scharnierende deel en het draaibare rooster maakt bijvullen makkelijk.

Het grootste probleem was het regelen van de temperatuur.
Een kwartier na bijvullen van briketten, halverwege de avond, schoot de temperatuur van de grill even flink omhoog.
Ik had last van opvlammen bij scampi die in olie hadden gelegen en wilde de onderste ventilatie-gaten bijna dicht zetten.
Van bovenaf kon ik niet zien hoe ver ze open stonden, dus ik moest onder de gloeiend hete BBQ kijken om het te stellen.

Dit kan natuurlijk uiteindelijk opgelost worden door twee merkjes aan de zijkant van je BBQ te plaatsen (open en dicht), maar dit is iets waar de fabrikant al in moet voorzien.

De asbak is te klein voor intensief gebruik. Dat betekent dat aan het einde van je drukke bbq-avond de kolen kunnen smoren zonder dat je dit wilt.
Wat echt misging was het legen van die asbak de dag erna, wat ik voorspeld had gebeurde ook. De bak sprong eruit en de as lag over de vloer.

Vergelijking met de Weber 57 Gold

Ik heb ook flink wat ervaring met de Weber 57 gold, de belangrijkste concurrent wat mij betreft van deze BBQ.
Ik wilde de voor mij belangrijkste eigenschappen van beide BBQ's eens naast elkaar zetten.
Let wel: De Outdoorchef is 80 Euro goedkoper dan de Weber 57 Gold.
Ik vond het niet eerlijk om met de even dure Weber 57 one touch silver te vergelijken, omdat deze geen asla, geen scharnier in het rooster en geen dekselring heeft.

weber



Outdoorchef

Easy Charcoal 570

Weber

One touch Gold 57

Temperatuur regelen
Matig
Goed
Indirecte BBQ
Zeer goed
Redelijk
Grillen
Redelijk
Goed
Deksel wegzetten
Redelijk
Zeer Goed
Asopvang
Slecht
Goed
In elkaar zetten
Goed
Goed
Stabiliteit
Goed
Slecht
Werkhoogte
Zeer Goed
Matig


Conclusie

De Outdoorchef is een uitstekende BBQ als het gaat om indirect barbecuen. Als grill werkt deze BBQ minder prettig.
In vergelijking met de concurrent komt de Outdoorchef 570 er redelijk uit.
Qua accessoires komen ze er ongeveer gelijk vanaf, de Weber heeft een betere dekselring, de Outdoorchef een beter indirect systeem met druipbak.
De nadelen wegen ook tegen elkaar op, de Weber is onstabiel en te laag, de Outdoorchef is er niet op vooruit gegaan in temperatuurregeling en asopvang.
De prijs geeft de doorslag.