Dagboek van een Roker 2007

Terug naar Index

2010

2008/2009

2006


Donderdag 13 december 2007

Het zou best kunnen dat ik binnenkort mijn objectiviteit ga kwijtraken.

Over twee weken staat er namelijk een groot groen Ei op m'n binnenplaats om mee te spelen.

Als je een deel van de teksten hieronder hebt gelezen, weet je dit; Ik vind kwaliteit van eten belangrijk, maar ook van de kwaliteit van apparatuur. Bovendien heb ik iets met analoge techniek (afwezigheid van een stekker, zeg maar..)

Het Ei ga ik gebruiken om flink wat recepten uit te proberen, die weer op een andere website worden gepubliceerd.

Links volgen nog.


Vrijdag 23 november 2007

Als je aan een nieuw bedrijf begint, kom je er na de verplichte inschrijvingen etc. achter hoeveel vormgeving je eigenlijk moet doen.

Mijn eerste poging voor een kaartje was op z'n best voor drie jaar oude kinderen (leuk ome Jeroen, kampvuur!).

Ik ben iets meer tevreden met de nieuwe banners.

De doorsnee webontwerper piest nog steeds in z'n broek van het lachen, maar het is niet m'n vak, ok?


Donderdag 22 november 2007

Het is zover.

Er is een flink gat in deze blog gevallen, ook omdat het slecht BBQ weer is geweest.
Het feit dat ik in twee maanden drie keer van baan ben gewisseld zal er ook iets mee te maken hebben.

Ik had op een gegeven moment geen zin meer om opnieuw te solliciteren, dus ben ik maar voor mezelf begonnen.

Mijn bedrijf heet Het Kookvuur.

Ik werk sinds gisteren als Freelance-kok en ik ga BBQ-cateren.


Woensdag 19 september 2007

Misschien dat het tijd wordt om naar een warmer land te verhuizen, ik had gisteren een trui aan en het voelde nog steeds koud.

Op de Antillen kan je natuurlijk het hele jaar door BBQen, alleen zijn pogingen om er te gaan werken in het verleden teleurstellend afgelopen.

Dus: Leren jas uit het vet en hier komt de najaars-BBQ.
Voor een kok is dit seizoen eigenlijk het mooist: Wild, paddestoelen, rijp fruit.
Ik hoop alleen dat ik nog ergens houtskool of briketten kan vinden, ik heb net mijn groothandelspasje ingeleverd.


Zondag 16 september 2007

Overal waar ik kom deze (na)zomer, wordt er voor me gebarbecued.

Dit doet me natuurlijk groot plezier.

Vorige week had ik een personeelsuitje met mijn nieuwe collega's en dit werd (natuurlijk) afgesloten met een barbecue.

Deze week was ik in Groningen en Beekbergen.
In Groningen werd uitgebreid gegrild op een kleine Weber (zie de mooie entrecotes) en in Beekbergen werd er een rosbiefje op de Cobb bereid.
Beide gastheren gebruiken overigens een kolenstarter, al dan niet van Weber. Vanwege ruimtegebrek staat er een foto bij het vorige stukje.


maandag 3 september 2007

[Dit is een licht off-topic stukje]

Ik lees natuurlijk ook andere blogs over eten, vooral die naar de mijne verwijzen (ahem).

De leukste vind ik de blogs die heel nauw over bepaalde eetonderwerpen gaan zoals bijvoorbeeld: http://worstlog.com/.

Ook leuk is het daaraan verlinkte http://www.wateetons.com/, ik proef daar namelijk een fijn gevoel voor humor.

Het beste boek over eten dat ik kort geleden heb gelezen is ´Echte kaas` van Erik van Veluwen.


dinsdag 28 augustus 2007

Zaterdag werd er een pakket van 10 kg afgeleverd met mijn Dutch oven erin.

Ik had een beetje geklaagd bij Peter Quist, dat ik het wat lang vond duren.
Toen ik het pakket uitpakte was het even net Sinterklaas.
Dutch oven Als goedmakertje heeft hij er wat extra's bij gestopt, zoals de handschoenen, het rekje voor de deksel en de dekselgreep.

Uiteindelijk was de prijs zonder de accesoires ook niet bijzonder hoog. Hier is de link naar de qvist webshop. De boeken heb ik gekocht bij Bol.

Ervaren Dutch oven gebruikers kunnen zien dat het ding nog niet is ingebrand, dan krijgt hij een donkere kleur.

Mijn ervaringen met dit (toch wel zware) apparaat volgen later.

Eerst weer een mail van een lezer:

B£ schreef:
Hoi Jeroen,

Ik heb ook een Weber en ik ervaar de poten ook als slap.

Je schrijft "ik ben er nog niet klaar mee". Wat heb je ermee gedaan? Heeft Weber er een oplossing voor?

Beste B£,

De eerste stap is het duidelijk maken bij andere consumenten dat dit een mogelijkheid is bij het aankopen van een Weber. Dat doe ik door mijn web-site.
Ik raad ook aan om eens naar andere merken zoals outdoorchef en Cadac te kijken voor een gelijksoortige BBQ van een lagere of gelijke prijs.

Ik zal er op blijven hameren, totdat ik een reactie heb van de importeur. Deze heeft de stukjes waarschijnlijk wel gelezen.

Ik heb nog geen brief of mail naar Weber geschreven.
Nu ik een mail heb van jou heb ontvangen en ik niet de enige blijk te zijn, wordt het misschien tijd daarvoor.

Verder ben ik best tevreden met m'n weber, maar het blijft een ergernis.
ik ga drie poten (laten) zagen van rvs, die wat korter zijn, zodat ik op een buffettafel kan werken, dat is voor mij altijd de fijnste manier van werken geweest. Het spaart ook de rug en knieen, omdat ik zo je begrijpt soms drie of vier uur achter de Q sta.
Ik kreeg dit idee van de mensen van Live-fire concepts, waarvoor dank.

Ik ben overigens benieuwd welk type Weber je hebt gekocht, mail me a.u.b. hierover.

Groeten,
Jeroen


dinsdag 21 augustus 2007

Het was gisteren tijd om de BBQ-batterij schoon te maken. Ik ga ze vast nog een paar keer gebruiken dit jaar, maar de kans op grote groepen en zwoele avonden is voorlopig weer even verkeken.

De gietijzeren kolenroosters waren meer roest dan metaal. Dit komt waarschijnlijk omdat ze de hele zomer in de regen hebben gestaan.
De rest van de onderdelen waren natuurlijk flink vet en beroet, met hier en daar een lekbak vol schimmel.
Gelukkig heb ik beschikking over een afwasmachine waar de meeste onderdelen inpassen.
Ook handig was de Australische afwasser (no worries). Daarmee niet gezegd dat hij alles heeft schoongemaakt, de rotklusjes met koperborstel en brandslang had ik voor mezelf bewaard.

Terwijl ik de Outdoorchef en de Weber (nu zonder slappe poten) stond schoon te spuiten drong het nog eens tot me door:

Wat een waardeloos BBQ-seizoen is het geweest!

Vergis je niet: Ik heb m'n 15 tot 20 BBQ's wel binnen, met een hoogste aantal deelnemers van 110 in juni.

Voor de BBQ-business als geheel was het natuurlijk kut met peren.
Ik vrees voor een aantal kleine ondernemers die ik ken.

Het was niet alleen een raar seizoen wat betreft de BBQ
Het nieuwtje is dat ik na drie jaar ergens anders ga werken en daar ben ik vrij positief over.


donderdag 16 augustus 2007

Mangal met fikhout Zen meertje Ik ben zowaar een weekje weggeweest, op vakantie naar Oekraine.

De eerste foto geeft aan hoe ik me nu voel na: rust, frisse lucht, goed eten en overweldigende gastvrijheid..

Drie van de zeven dagen werd er voor me geshaslykt, 1 maal gebarbecued.
Ik heb een paar mooie foto's gemaakt, onder anderen van de staande mangal (Oekraiense, gietijzeren BBQ-bak).

De week voor m'n vakantie heb ik een middagje staan draaien in Assen op een slagersBBQ (gas) met een bijbehorend vleespakket.

Tsja, ik kan natuurlijk niet overal mijn BBQ's meeslepen en de slager uitzoeken.
Bovendien had iedereen het bijzonder naar de zin, ondanks de regen.
Noorderlingen zijn namelijk niet van suiker...

Van sommige, bemoeizuchtige collega's moet ik de foto hieronder plaatsen om een eerlijk beeld te geven van mijn huidige omvang.

Ze vinden dat ik me met de foto's op de voorpagina veel te slank voordoe.
Ik geef toe dat die foto's een jaartje of 10 oud zijn.

GasBBQ Toen ik terugkwam van vakantie was mijn Dutch oven nog steeds niet afgeleverd.

Een stuk uit een e-mail van een bezoeker:

Reden van deze e-mail trouwens, is dat Ik een Forum mis op je site.
Laat mensen het zelf wat uitzoeken, chatten en antwoorden op posts. Dan hoef je niet altijd te reageren, en kun je bij springen als je dat leuk of nodig vind.
Mensen kunnen zelf heel veel toevoegen, vragen, antwoorden.
Dat lijkt me tof voor je site tbh.

Daar had ik zelf nog niet aan gedacht, ik ben er meteen naar gaan kijken.


donderdag 19 juli 2007

Ik ben blij dat m'n kleine webertje weer thuis is.

Ik was vanavond iets eerder thuis en dan is het een fluitje van een cent om het ding even op te stoken. Als je de ventilatiegaten afsluit als je klaar bent hou je ongeveer de helft van je kolen over voor de volgende keer

Dinsdag deden we indirect, vandaag direct. Een paar lamskoteletjes en een mooi argentijns biefstukje.
Mijn dag is goed....


dinsdag 17 juli 2007

Een klein experimentje vandaag om te laten zien dat indirecte grillen ook met een kleine barbecue kan.
Het enig wat je nodig hebt is een kap.

Ik heb de weber kofferbbq half gevuld met kokosbriketten en wat kleiner vlees gekocht bij de supermarkt.
Doodsimpel, wat gekruide kipkluifjes en een paar worstjes.

Eerst een paar minuutjes grillen direct boven de kolen natuurlijk, daarna gaar ik het nog 20 minuten aan de rechterkant.
Hoef ik alweer geen pizza te bestellen.


vrijdag 6 juli 2007

De barbecue vandaag was voor 18 personen.
Natuurlijk eten er op zo'n dag meer mensen in ons restaurant.
vrijdag De barbecue is mijn favoriete onderdeel, ik zou liegen als ik iets anders zei.

Op het menu:

Ik beleef altijd meer plezier aan een barbecue voor een middelgrote groep dan aan een megagroep, zoals drie weken geleden.
Het blijft leuk tot een mannetje of veertig, daarna wordt het werk.

De nieuwe weber deed uitstekend z'n best, ik blijf me alleen ergeren aan die slappe poten.


Zondag 1 juli 2007

Dutch oven Ik heb twee Dutch ovens besteld.

Een Dutch oven is een gietijzeren pot, waarbij je de houtskool op de deksel kan leggen.
Het is dat stukje buitenkeuken apparatuur dat ik nog miste in mijn inventaris.

Op Ebay had ik al eerder een aantal koperen pannen besteld (dit heeft natuurlijk niet zoveel met BBQ te maken.)
Het aardige van dit soort transacties is dat ik nu 5 tweedehands pannen voor 80 E heb gekocht, die anders minimaal 80 E per stuk hadden gekost.


Woensdag 27 juni 2007

Er staan sinds gisteren weer twee nieuwe pagina's op de webzijde.

Ik had flink wat tijd over en ben voorlopig even gebonden aan m'n luie stoel.
Ik heb gebruik gemaakt van delen van twee oudere pagina's, een beetje tekst-recycling hier en daar.
Het volgende project is een vlees, vis en groentenpagina, daarna gaat de receptenpagina op de schop.


Woensdag 20 juni 2007

Ik ben sinds gisteren een paar dagen thuis, dus je zou denken dat ik meer dan genoeg tijd had om dit verhaal bij te werken.

Maandag hadden we voor het eerst een grote groep met BBQ en buffet in de zaak.
Ik voelde dat ik dit niet kon missen, dus besloot ik het ziek zijn een dagje uit te stellen.
Het was ook de bedoeling elke donderdag het restaurant om te bouwen tot BBQ-restaurant, maar dat komt er vanwege het wisselvallige weer even niet van.

Niet dat het niet regende op maandag...

In de voorbereiding 's middags waren alle BBQ's in actie.
smoke Als ik me iets beter had gevoeld, had ik hier waarschijnlijk wat meer van genoten en foto's gemaakt.

De Weber 57 one touch [slappe poten voor 300E, ik ben hier nog lang niet klaar mee!] werd eerst indirect gebruikt.
Aan de zijkant zitten makkelijk bij te vullen briketkorfjes, zodat je grote stukken vlees in het midden kan braden op een temperatuur van ongeveer 150 C.
Het braden van 4 gevulde lamsbouten ging ook prima hiermee, ondanks die slappe poten.

De Barbecook smoker heeft een middagje staan roken met drie kilo verse makreel erin.
Helaas heb ik de huisgerookte en gestoomde makreel niet zelf kunnen proeven.

De Outdoorchef was net iets te heet voor de eendeborstjes. Ik vond ze uiteindelijk iets te gaar.
De smaak was goed overigens.

's Avonds heb ik de druippannen etc. uit de ketels gehaald en er doorsnee grills van gemaakt.

Helaas was het rooster van de weber 57 nog niet genoeg ingewerkt en bleef de rode mul eraan plakken, dit lag dus niet aan de slappe poten.
Met het vlees op de weber ging het overigens prima.

De outdoorchef bewees zich wederom als een betrouwbare, voor meerdere doeleinden geschikte BBQ.


Woensdag 6 juni 2007

Vandaag en morgen ben ik volledig gericht op het herschrijven van de materialen-pagina.
Ik kijk ook nog een keer de houtskool etc.. pagina na, het is soms beter om een stukje tekst een paar weken te laten liggen.

Maandag 28 mei 2007

We zijn even een paar weekjes druk geweest met de dagtaak (dayjob). ik had geen tijd of puf om te schrijven

Ken je dat verhaal van die BBQ-freak die op TV kwam??

Nou die ging niet...

Voor de derde keer in drie jaar heb ik me laten ringeloren (mooi woord), dit keer door de VARA.
Gelukkig had ik het VPRO-lidmaatschap nog niet opgezegd.

Ik worstel een beetje met de pagina 'materialen'.
Een paar weken gelden heb ik een dag geinvesteerd in een hoofdstuk over hout en kolen, dat is de nieuwe pagina
Nu wordt het tijd om een uitgebreide verhandeling te schrijven over alle soorten BBQ's die op de markt zijn.
De oorspronkelijke tekst is tenslotte vier jaar oud, met een update hier en daar.

In de afgelopen vier jaar heb ik tenminste 15 andere Q's uitgeprobeerd.

Wat belangrijk is aan zo'n pagina is dat je mensen niet naar de onvermijdelijk stoomlocomotief toe moet leiden.
Ik vind dat je eerst een jaar met ketelBBQ's en bullet smokers moet werken voor je duizenden euro's in zo'n monster investeert.

Waarom zou je een Big green egg van minimaal 1000,- E kopen als je n keer per maand een kipje wilt roken? Koop een Cobb van 150,- E.
Dat is het verhaal dat ik wil vertellen.


Maandag 7 mei 2007

Het regent hier net zo hard als in de rest van Nederland.

Ik heb de nieuwe BBQ's maar even binnen gezet. Anders worden ze nat.
Het balkon is naast mijn slaapgedeelte, dus er staan nu twee BBQ's om mijn bed.
Ik slaap uitstekend, ze geuren nog een beetje naar rookhout.


Vrijdag 4 mei 2007

Vandaag is een rookdag:

Eerst heb ik een hele kalfslende voorzien van een kruiden- en mosterdlaag en een paar uur laten marineren.
Deze kalfslende past helaas niet helemaal in de Barbecook smoker, dus ik snijd deze in twee en gebruik zo mooi de beide roosters.

Het is wel wat 'tricky' om de kolen, die ik eerst in de weber heb aangestookt, in de rookoven te krijgen.

Elke 40 minuten werp ik een handje Jack Daniels houtsnippers (nat) op de kolen.

De temperatuur op de deksel is ongeveer 70 graden, dat is eerder koud dan warm roken, dus ik neem minimaal 2 uur voor het gehele proces.

Na 2 uur krijg ik een kerntemperatuur van ongeveer 50 C in de bovenste en 60 C op de onderste, na de lendes omgewisseld te hebben, geef ik het nog een lading rooksnippers.

De kolen gaan waarschijnlijk nog wel een uurtje mee, ik denk dat de lendes ruim binnen die tijd klaar zijn.

Het is vrij gemakkelijk om die lage temperatuur in de rookoven te handhaven, dat is dus het voordeel van een "vertical smoker". In de outdoorchef had ik al snel temperaturen die over de 120 C heengingen.

En hierboven is het eindresultaat:


Woensdag 2 mei 2007

Waar te beginnen...

Er is dit jaar geen NK Barbecue: #$@%^@%$@##*@*^!!!!!
Ik vind dat ik dit jaar een revanche tegoed heb, vandaar.

Ik heb een smoker gekocht van het merk Barbecook, bij het Kookpunt in Rotterdam. Barbecook is een Belgisch merk, made in China.
Ik dacht eerst dat het stevig gietijzer was, maar het is toch eerder plaatstaal.

Het duurde ongeveer drie kwartier voordat ik het in elkaar had gezet. Je kunt er warm en koud mee roken.

Hiernaast een foto, ik ga er vandaag nog niet mee proef draaien, dat is weggelegd voor de Weber 57.

Het duurt bijna drie kwartier voordat de grote bbq aan is. Er ligt een halve zak kolen in en ik heb ongeveer 20% van het kolenrooster bezet.
Barbecuen met dit materiaal is niet echt moeilijk, het vergt wel enige voorbereiding.

Het is niet echt een apparaat om even snel een paar speklapjes op te grillen, maar daar had ik het ook niet voor gekocht

Zo'n groot oppervlak is ideaal voor de driehoek-methode.
Je kunt de kolen dan ophopen aan de achterzijde en deze af laten lopen tot je dichtbij de kolen dun verspreid hebt.

Op die manier krijg je dan temperatuurzones.

Het gaat wel heel hard als de weber eenmaal aan is en de speklapjes erop liggen, ze verbranden alleen niet.

Later die avond probeer ik nog een rib-eye op de grill.
Na 4 minuten grillen aan elke zijde is het resultaat perfect rood en warm van binnen.

Een mooi einde van een echte bbq-dag


Vrijdag 27 april 2007

Eindelijk.. De nieuwe BBQ is afgeleverd en mijn portemonnaie een stuk lichter.
Het is dan gewoonte om het ding meteen in elkaar te zetten.

Het is een flink, zwart monster, de barbecues die ik koop blijken elk jaar duurder en groter te worden.
Dat is nog enigzins begrijpelijk, met de toename van het aantal gasten en de vraag naar een hogere kwaliteit van het eten.

Wat ik niet begrijp, is hoe ik het bij elke BBQ voor elkaar krijg de poten verkeerd te krijgen...


Maandag 23 april 2007

1 tot 3 dagen levertijd... Ik heb nog geen bbq gezien deze week, gelukkig maak ik geen reclame meer voor die zaak.

Er is wel gerookt met de outdoorchef.
Een paar gasten kwamen even praten zaterdag, er lagen een kalfslende en een paar eendenborstjes op.

Onbewust gaf ik hetzelfde beschrijving van de outdoorchef bbq als hieronder aan een jarenlange Webergebruiker.


Maandag 16 april 2007

De kogel is door de kerk, de nieuwe BBQ/Grill is besteld. Na eindeloos doorbladeren van details en vergelijkingspagina's is het de Weber 57 Gold geworden.

Ik vertel maar niet waar ik deze gekocht heb, dat zou onbetaalde reclame zijn voor web-shops.

Een belangrijke reden om een Weber te bestellen, is het plezier dat ik al jaren aan de Weber GO-Anywhere heb.
Dat is het BBQ-koffertje waarmee ik op strand en balkon sta, zoals op de foto bovenin de index-pagina.

Ik had natuurlijk een grotere Outdoorchef kunnen kopen, want ik ben nl. best tevreden over het 480 model met de inzetbare rookkamer.
Alleen zag ik bij het schoonmaken vorige maand dat er toch aardig wat schroefjes loszaten, vorig jaar kwam zelfs de hele handgreep los.
Door intensief gebruik is het grill-rooster verbogen en de thermometer is door regen onbruikbaar.
Het is geen rotzooi: Ik heb met dat ding al voor een paar honderd man eten gemaakt en dat tunnelsysteem om te roken is echt geniaal.
De conclusie is over dit merk: goed voor thuisgebruik en een heel redelijke prijs, maar voor professioneel of intensief gebruik net niet stevig genoeg.

Andere fabrikanten waar ik aan gedacht heb: Big green egg (te duur), Firefriend (twijfels over kwaliteit), Brinkmann (wordt alleen in U.S. geleverd), Cadac (bij mij nog te onbekend).
Dan zijn er ook nog de stoommachines zoals door Pitts en Spitts worden gemaakt, maar dat ligt zover buiten mijn budget dat ik daar voorlopig maar niet eens ga kijken.
Bovendien begrijp ik van de profs bij Live Fireconcepts dat die dingen onhandig zijn als je snel een grill of smoker wilt gebruiken voor minder dan 10 personen

Het is nu even een dag of drie afwachten en dan staat ie op de binnenplaats van ons restaurant.


dinsdag 10 april 2007

Ik heb alweer een drietal rooksessies achter de rug met de Eurochef, steeds met een kalfslende voor het restaurant.
De laatste keer heb ik weer een zakje olijf-brikketten aangebroken.
Voor de slow en low zijn deze brikketten beter dan de cocos-variant.

Op het moment ben ik serieus aan het kijken naar een nieuwe bbq en een nieuwe smoker. De slagersbbq die ik vorig jaar heb gebruikt was flink verroest toen ik deze weggaf (net als mijn gloednieuwe Kronan fiets, ik begrijp nu waarom ze falliet zijn).

Weber ligt in prijs-kwaliteit een lengte voor op de andere merken. Ik ga deze week weer eens bij het kookpunt kijken, er is een goede kans dat ik een impulsaankoop doe...


Zaterdag 10 maart 2007

Het is zover, ik zie zowaar een straaltje zon hier en daar, het terras wordt weer gebruikt, de vogels fluiten.

Het BBQ-seizoen 2007 is officieel geopend.

Deze winter heb ik me in de keuken verstopt en heb mezelf wat nieuwe slagerijvaardigheden aangeleerd.
Pekelen, worst maken en konfijten hebben nu geen geheimen meer voor me.
In combinatie met het warme roken en de grill, voel ik dat we meer leuke dingen op tafel gaan zetten.

Mijn creuset grill-plaat is helaas door te intensief gebruik doormidden gebroken in januari, dus we staan nu te grillen met een ouderwetse grill-pan.
Het camerons rookoventje heeft de winter flink staan stomen, deze heeft zijn beste tijd gehad. Het roostertje is bijna doorgesleten en ik denk dat er binnenkort gaten in de bodem komen.

Vandaag worden de weber en de eurochef goed geschrobt en gaan ze door de afwasmachine. De grote slagersBBQ heb ik weggegeven.
Tijd voor iets nieuws.

Hoog tijd om met het echte spul naar buiten te verhuizen.
De eigenaar van ons restaurant vertelde me gisteren dat hij de hele zomer elke dag wil bbq-en op de binnenplaats.

Ik heb maar niet geprotesteerd